Länge sedan eller längesedanLänge sedan eller längesedan? Hur stavas det korrekt? Svenska är ett språk där stavning ofta kan vara knepig. I det här fallet, med uttrycket ”länge sedan” eller ”längesedan”, kan det vara förvirrande. Så här är en kort guide till hur man stavar det korrekt:

Länge sedan – Därför stavas det så här

Uttrycket ”länge sedan” ska skrivas som två separata ord, inte ett. Detta är för att ”länge” är ett adverb som beskriver tidsintervallet, och ”sedan” är en preposition som visar riktningen i tiden. Tillsammans betyder de ”för en tid sedan”, och används ofta för att referera till något som hände för ett tag sedan.

Exempel:

  • Det var länge sedan jag såg dig sist.
  • Jag åt sushi för länge sedan.
  • Längesedan

Längesedan – Därför stavas det inte så här

Ordet ”längesedan” existerar inte i svenska språket och är felstavat. Om du stöter på det i skrift, är det troligt att författaren har gjort ett misstag. Det korrekta sättet att skriva detta uttryck är ”länge sedan”.

Sammanfattning av Länge sedan eller längesedan

Så sammanfattningsvis, använd alltid ”länge sedan” när du skriver på svenska och undvik ”längesedan”, som är felaktigt. Använder du guiden här ovan så kommer du förhoppningsvis komma ihåg det till nästa gång. Annars är det bara titta in här igen.